Direktlänk till inlägg 19 januari 2009

Meteor

Av Madeleine - 19 januari 2009 11:31

 Det kom ett starkt,blått sken över himlen härom dagen...... grabben o hans kompis kom inspringande ....lite rädda faktiskt.


Detta stod senare i tidningen:


Ljusfenomenet som intraffade 20:10 på lördagskvällen varade i två, tre sekunder .

Vad exakt som syntes är svårt att säga, men experterna gissar på en meteor eller någon satellitdel. Tycho Braheobservatoriet i Oxie var inte bemannat eftersom det var mulet.
Gunnar Larsson-Leander som är avgången professor i astronomi i Lund såg inte själv himlafenomenet, men han säger att det antagligen var en meteor.
– Det ser man ofta, men mycket ljusstarka meteorer är ovanligt.
– Den stora risken är att det är en väldigt stor sten som faller ner på jorden. Då kan det bli en katastrof, säger han.

Ingen nedslagsplats har dock rapporterats.

Enligt SMHI finns det inget vädermässigt som kan förklara fenomenet.
– Nej, det finns inga fronter som kan resultera i något sådant just nu. Jag har ingen förklaring, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog vid SMHI.

SOS Alarm har tagit emot många samtal om ljusfenomenet under kvällen.
– Flera säger att det har trillat ner något från himlen och lyst upp. Vissa hävdar att det var ett blått sken, säger Ola Nilsson, driftledare vid SOS Alarm.
– Jag har pratat med Sturup som själva såg ljuset och de vet ingenting. Inte heller flygräddningen i Göteborg vet något.


Meteor och meteorit
En meteorit är exempelvis en sten som kommer in i atmosfären och börjar brinna, men som inte förbränns fullkomligt. Den delen som landar på jordens yta kallas för meteorit. Ljusfenomenet som syns när föremålet brinner, under sin bana mot jordytan, kallas meteor, eller ibland för eldkulor.

Det är vanligt att meteorer passerar jorden i svärmar och så länge de inte når atmosfären kallas de för meteorid. Vissa årstider är det extra vanligt att svärmar passerar, bland annat under hösten.

Mycket ljusstarka meteorer är väldigt ovanligt. De passerar inne i jordatmosfären och kan synas upp till 15 sekunder. De benämns också som bolid.

Meteorer brinner vanligtvis upp på sin väg ner mot jorden. De kan också splittras, då kan det se ut som ett fyrverkeri. Då och då hittar man meteorer som har slagit ner.

En meteor är detsamma som ett större stjärnfall, och börjar på ungefär 100 kilometers höjd. Meteorer kan inte förutsägas.Satelliter
Satellitdelar, så kallat rymdskrot, beter sig som meteoriter. Men det är mycket ovanligt att satellitdelar störtar mot jorden och det brukar förutsägas.

Meteorer däremot är vanligt.
Himlafenomen över Skåne  
ANNONS
 
Affluenza

Affluenza

26 januari 2009 16:58

Mmm läste om det i tidningen men jag missade det totalt :)

http://affluenza.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Madeleine - Tisdag 18 juni 02:39

I dag var vi på möte med en facebookgrupp som handlar om hur det är att vara admin i grupper... ..vad man ska göra o hur man ska förhindra olika sammandrabbningar mm...   Vi var för dagen på 49:e våningan i Turning torso...nice....       ...

Av Madeleine - Måndag 17 juni 16:12

japp...i dag gav sig dotter o jag ut på en tur till närliggande by... ....vi besökte Vallkärrakyrka o tittade på gravar.   landet....     kyrkan är fin men tyvär var det låst så vi fick titta ute...         kyrkogården är i två ...

Av Madeleine - Fredag 14 juni 20:55

Nu har vi sett klart den hemskaste miniserie någonsin.... ....fy så förfärlig.   Kan inte annat än att säga :se den och gråt   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~       Chernobyl skildrar den sanna berättelsen om en av historiens värsta katastr...

Av Madeleine - Torsdag 13 juni 21:49

japp - dags igen.... ...nu till Eslöv för en sista studentfest.   Tält o bords uppsättning.....   student.....     mumma       maaattt     Grattis Adam   stolt Pappa David     stolt mamma Jennie     ...

Av Madeleine - Torsdag 13 juni 11:34

ja jäklar vad det har stormat,åskat,regnat o haglat de senaste 2 nätterna.... ....jag har då inte varit med om fler blixtar på så kort tid.....   Hagel ganska stora o de lät en hel del på borden ;)       fast jag tycker ju att det är ...

Detta är jag...♥

Hitta rätt

Besöksstatistik - kul att veta...

Kalender...

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

väder

Vädret Lund

Tidigare år...

Arkiv - detta har hänt...

Kategorier...

Senaste inläggen...

Senaste kommentarerna

Mina favoriter...♥

Besöker ofta

Gilla-platser

Gästbok - skriv en rad...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se