Direktlänk till inlägg 20 februari 2010

T 45

Av Madeleine - 20 februari 2010 11:52

Min kompis Eva har en sjukdom som heter Turners syndrom.

Hon har precis skrivit en självbiografi om detta - den är skriven från hjärtat o speglar hela hennes liv fram till nu..... hon skriver i tanke o den är lite "hoppig" mellan varven - men helt klart läsvärd......


Eva är en helt underbar o rolig människa som vi har förmånen att känna.........kram på dig......


Turners syndrom är en ovanlig sjukdom som bara drabber flickor~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Om boken:


T 45
Av Eva Simonsson

I mina tankar trodde jag väl aldrig att det skulle gå så här långt och drömt om detta förstås och otroligt kul för mig och mina närmaste.

Jag har lovat min mor allra första boken om det gick så här långt och det måste jag hållla så jag kommer att lägga boken vid mina föräldras gravsten. Det är viktigt för mig att utföra det man lovat och visa respekt.

Jag har tyckt detta varit kul och spännade och givit mig perspektiv på saker och ting och vuxit som människa genom att göra denna bok. Jag kaske gör en till? vem vet vad detta för med sig.

Tack alla. Tack min gudson för att du finns.


  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lite fakta:


Turners Syndrom

1 av 2500 flickor som föds har den ovanliga sjukdomen Turners syndrom. Den är så pass ovanlig att det är jättesvårt att hitta fakta om den. Många flickor som föds med Turners får inte veta det förrän de är i tonåren eftersom det inte syns på dem.


Namnet kommer från läkaren Henry Hubert Turner som levde mellan 1892 och 1970 i Amerika. Turners syndrom är egentligen ett samlingsnamn på några olika syndrom. Men i grunden går det ut på att de antingen saknar eller har en x kromosom för mycket. Ungefär hälften av alla kvinnor som har Turners syndrom saknar den ena X-kromosomen helt. Cirka 30 % av Turner kvinnorna har två X-kromosomer men då den ena är skadad på något vis, blir symptomen desamma. 20% av Turners kallas för Mosaik. Denna betyder att flickan har olika uppsättningar kromosomer i olika delar av sin kropp.

Orsakerna till varför man drabbas av Turners syndrom ganska osäkra. Troligtvis är det ett fel vid någon av föräldrarnas reduktionsdelning (den celldelning som bildar könsceller, med hälften så många kromosomer) som leder fram till att flickan får en kromosom för lite eller en för mycket. Det verkar som om det kan hända vem som helst. Det är alltså viktigt att poängtera att det är slumpen som avgör och inte föräldrarna.


Kortväxthet är det tidigaste symtomet. Turner flickor föds små men växer enligt en egen kurva. Det är ingenting som man reagerar på i allmänhet bara de följer sin egen kurva. Det är först i två tre års åldern som man reagerar på att de är mycket mindre än jämnåriga kamrater. Det är ingen form av dvärgväxt för de att propertionerliga till sin längd. Max längden är 147 cm som är 20 cm kortare än medelländen för kvinnor i allmänhet.

Äggstockarna är oftast helt outvecklade och består bara av s.k bindväv. De kan alltså inte producera ägg. Vissa Turner flickor föds med ägg men dessa skrumpnar bort eftersom inget östrogen produceras. Detta leder till att flickor med Turners syndrom aldrig kommer in i någon normal pubertet, aldrig får någon mens. Det får heller inga bröst eller könsbehåring.


Turner flickor blir sk öronbarn och har upprepade öroninflammationer. Detta kan leda till nedsatt hörsel. Ca 50% av kvinnor med Turners har hörapparat i femtioårsåldern. Var fjärde Turner flicka har medfödda hjärtfel. Vanligast är fel i hjärtklaffarna eller en åtsnörpning av huvudpulsådern som i sådana fall måste vidgas. Vissa utvecklar också i tidig ålder till synes helt oförklarligt högt blodtryck, som ju annars är först och främst ärftligt.


Hjärtundersökningar är numera obligatoriskt för småttingar med Turners. Många har också problem med njurarna. Många turner flickor har även matningsproblem. De känner sig sällan eller aldrig hungriga. Kväljningar och kräkningar är vanliga. Detta brukar försvinna vid två- treårsåldern. När Turner flickan är nyfödd kan hon även ha mycket svår kolik.


Tack vare den moderna medicinen kan de flesta som drabbats av Turners syndrom idag leva i princip helt normala liv. Om det upptäcks i tid vill säga. Oftast upptäcks Turners inte förrän då flickorna inte kommer in i någon naturlig pubertet och inte får mens. Men även då finns det mycket man kan göra. Den nedsatta tillväxten behandlas med tillväxthormon. Det börjar man med i 6-7 årsåldern. Med hjälp av hormonerna kan man snabba på växten och öka slutlängden med upp till 10 cm. För att få igång utvecklingen av bröst och könsbehåring börjar man i 12-13årsåldern behandling med kvinnliga könshormoner, bl a östrogener och gästagener. Med hormonerna kan man nästan helt imitera en vanlig pubertet. Flickorna kan få mensliknande blödningar och en nästan normal könsutveckling.


Barn kan de dock bara få genom provrörsbefruktning och äggdonation. Om flickan föds med ägg och OM man vet att hon har Turners kan man plocka ut ägg och använda dessa när det är dags att få barn vilket gör att turner flickan kan få helt biologiska barn.


Det är viktigt att poängtera att flickor med Turners syndrom är helt normal intelligenta barn. Men deras längd kan ibland få människor att behandla dem som mindre vetande.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Madeleine - Fredag 10 april 10:38


Krisjournalen...... ...en dokumentär om coronas framfart i sverige...... Korta avsnitt (6-16 min) men mycket bra att lyssna på - rapporter från vårdens kärna o hur man tänker o handlar....   Överläkaren och författaren Christian Unge skriver ...

Av Madeleine - Torsdag 9 april 22:13


mycket böcker blir det nu....med så fint väder är jag ute o traskar en del...   Denna är en hemsk bok om barnmisshandel o incest....förfärliga människor det finns - speciellt föräldrar som ska skydda sina barn....   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~...

Av Madeleine - Söndag 5 april 17:32

I dag tog jag en tur till andra sidan stan o runt på det gamla mentalsjukhuset St Lars... ..solen sken o det var så fint.   Hospitalet o psyk är ju nedlagt o flyttat.....så nu används lokalerna av vårdcentral,dagis/skolor o företag...   ner...

Av Madeleine - Onsdag 1 april 08:02


men herregud vad incest kan göra folk skula både i kropp o själ....vilka djävla idioter det finns som förövare....   bra men skrämmande böcker.   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~   Del 1: Sexuella övergrepp.   Den tusende gången Ulr...

Av Madeleine - Tisdag 31 mars 19:35

japp ibland får man skydda sig lite extra när man jobbar.... ...undrar när vi når toppen av detta ??     ...

Detta är jag...♥

Hitta rätt

Besöksstatistik - kul att veta...

Kalender...

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

väder

Vädret Lund

Tidigare år...

Arkiv - detta har hänt...

Kategorier...

Senaste inläggen...

Senaste kommentarerna

Mina favoriter...♥

Besöker ofta

Gilla-platser

Gästbok - skriv en rad...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se