Direktlänk till inlägg 18 mars 2017

fortfarande vatten kokning

Av Madeleine - 18 mars 2017 08:54

Japp i över en vecka nu har vi haft otjänligt vatten .....som vi vet-det tar ju 48h för att få svar på proverna o vi fick besekdet förra torsedagen (så kanske har det redan innan varit dåligt).

Och området för kokning minskar hela tiden-dock innefattas vi fortfarande - då vi tillhör ledningen som försörjer högzonen.

Nu kom ny info - det är fr¨n sjukhuset som det dåliga vattnet kommer ?!?! de gräver en del där hela tiden så kanske är det så..... ny info på söndag ...


 


VA syd säger:

Vi har nu ringat in området för en bakteriekälla, men lundaborna rekommenderas att fortsätta koka sitt vatten

Efter provtagning, spolning och genomgång av ledningsnätet har VA SYD idag under eftermiddagen (fredag 17 mars) kunnat ringa in området för en källa till problemen med bakterier i Lunds dricksvatten till ett snävare geografiskt område.

Det avgränsade området ligger inne på Region Skånes sjukhusområde, SUS i Lund. Eftersom det berörda ledningsnätet ligger i Region Skånes mark arbetar VA SYD och Region Skåne nu tillsammans för att komma till rätta med problemen.

Vi är glada att vårt arbete nu går framåt och hoppas att alla lundabor snart ska kunna dricka sitt vatten som vanligt. Under fredagskvällen och helgen fortsätter arbetet med att spola ledningsnätet och Region Skåne och VA SYD arbetar nu tillsammans och gör ytterligare provtagningar på och runt om sjukhusområdet.

Kokningsrekommendationen kvarstår tills vidare för samma område som tidigare i centrala och norra Lund, s

Spolning pågår på Möllevångsvägen, Luzernvägen, Husmansvägen, Öresundsvägen, Bondevägen, Entrégatan.

Ny information kommer på söndag den 19 mars klockan 16.30  Den tidigare meddelade informationen lördag 18 mars klockan 16.00 utgår.

Bakgrund

Vattenprover som VA SYD tagit vid en rutinkontroll visade den 9 mars på koliforma bakterier, som vanligtvis finns i jord, i vattnet i Lunds stad och delar av Eslövs kommun. Vi gick då ut med kokningsrekommendation på grund av otjänligt dricksvatten. Redan på eftermiddagen den 9 mars kunde delar av kokrekommendationen dras tillbaka för halva Lunds stad och flertalet berörda orter utanför Lund. 

Efter fortsatt arbete med att spåra källan och spola ledningarna, så kunde vi avgränsa problemet till en del av Lunds stad, den så kallade högzonen, den 12 mars. 

Vi har sen ytterligare kunnat avgränsa problemet till en mindre del av Lunds stad och nu arbetar vi med att få bort de koliforma bakterierna från vattenledningarna genom att spola ut vatten från ledningarna. På detta sätt byts vattnet i ledningarna ut mot nytt, rent vatten som inte innehåller koliforma bakterier. Vi fortsätter samtidigt med vår strategiska provtagning för att kunna följa upp effekterna av spolningen.

Den koliforma bakterie vi har kunnat påvisa i dricksvattnet tillhör gruppen Erwinia spp. Denna grupp av koliforma bakterier är vanligt förekommande i jord men är normalt inte associerad med fekala föroreningar. Vi har inte hittat E Coli-bakterier. Du kan läsa mer om koliforma bakterier på vår sida med vanliga frågor och svar.

Enklaste sättet att ta reda på om du är berörd och rekommenderas att fortsätta koka ditt dricksvatten är att titta på kartan.

Vanliga frågor och svar om pågående kokningsrekommendation i Lund.

Missfärgat vatten på grund av spolning

Vi vill också informera våra kunder i Lunds stad om att den spolning vi genomför i områdena Kobjer och Möllevången kan medföra att det kommer missfärgat vatten ur kranen. Låt kranen rinna tills vattnet är helt klart. Undvik att tvätta ljusa tvätt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Madeleine - Tisdag 18 juni 02:39

I dag var vi på möte med en facebookgrupp som handlar om hur det är att vara admin i grupper... ..vad man ska göra o hur man ska förhindra olika sammandrabbningar mm...   Vi var för dagen på 49:e våningan i Turning torso...nice....       ...

Av Madeleine - Måndag 17 juni 16:12

japp...i dag gav sig dotter o jag ut på en tur till närliggande by... ....vi besökte Vallkärrakyrka o tittade på gravar.   landet....     kyrkan är fin men tyvär var det låst så vi fick titta ute...         kyrkogården är i två ...

Av Madeleine - Fredag 14 juni 20:55

Nu har vi sett klart den hemskaste miniserie någonsin.... ....fy så förfärlig.   Kan inte annat än att säga :se den och gråt   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~       Chernobyl skildrar den sanna berättelsen om en av historiens värsta katastr...

Av Madeleine - Torsdag 13 juni 21:49

japp - dags igen.... ...nu till Eslöv för en sista studentfest.   Tält o bords uppsättning.....   student.....     mumma       maaattt     Grattis Adam   stolt Pappa David     stolt mamma Jennie     ...

Av Madeleine - Torsdag 13 juni 11:34

ja jäklar vad det har stormat,åskat,regnat o haglat de senaste 2 nätterna.... ....jag har då inte varit med om fler blixtar på så kort tid.....   Hagel ganska stora o de lät en hel del på borden ;)       fast jag tycker ju att det är ...

Detta är jag...♥

Hitta rätt

Besöksstatistik - kul att veta...

Kalender...

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2017 >>>

väder

Vädret Lund

Tidigare år...

Arkiv - detta har hänt...

Kategorier...

Senaste inläggen...

Senaste kommentarerna

Mina favoriter...♥

Besöker ofta

Gilla-platser

Gästbok - skriv en rad...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se